Tesla официално публикува своите данни за третото тримесечие на тази година, които отново успяват да предизвикат някои напълно противоположни коментари. Докато привържениците на марката наблягат на факта, че цифрите показват нов поставен рекорд, както в производството, така и в доставките на електромобили, то критиците и слагат основен акцент на разминаването на тези цифри с оптимистичните очаквания на инвеститорите. А ето и самите цифри…

Рекордните 97000 доставени автомобила през тримесечието представляват 2% ръст спрямо предходното тримесечие, но същевременно са под чакваните от много анализатори 98250 доставки. Разбивката по модели е както следва:

–           Model 3: 79600 броя

–           Model S и Model X: 17400 броя

В прессъобщението на Tesla още се казва:

„През третото тримесечие постигнахме рекордното производство на 96155 и доставката на 97000 автомобила.

Допълнително, постигнахме рекорд в поръчките през Q3 и навлизаме в последното тримесечие с увеличение на същите. По подобие на ситуацията през Q2, почти всички поръчки на Model 3 са от клиенти, които нямат предварителна резервация, затвърждавайки преминаването към генериране на постоянно, силно търсене. Продължаваме да фокусираме усилията си към увеличаване на производството за задоволяване на това търсене. “

За финансовите показатели ще трябва да изчакаме още малко, докато фирмата не публикува своите отчети за Q3, но по всичко личи, че цифрите ще бъдат близки до тези от предходното тримесечие и остава да видим инвеститорите как ще реагират на тях. Засега акциите на фирмата паднаха с 6% по време на следборсовата търговия.

Със сигурност ни очаква едно интересно, последно тримесечие, през което ще видим и първите резултати от пускането в производство на Gigafactory 3 в Шанхай.